MamaQaireen Shoppe

Search This Blog

Wednesday, August 31, 2011

NAK DUIT RAYA???

Ini adalah entry melekat..sila stroll ke bawah untuk entry terbaru..Terima Kasih ^_^


Dengan setiap pembelian Euphoria Trial Pack dari mama anda berpeluang untuk mendapat duit raya sehingga RM400.00!! 
Untuk keterangan lanjut sila :-

  • Email ke mamaqaireen@yahoo.com bertajuk NAK DUIT RAYA.
  • Tinggalkan email anda di komen entry ini.
  • Jadi rakan mama di Facebook Dilla Jalil  untuk mengetahui update terkini.

Hubungi mama sekarang! 
017-5657552


Monday, August 29, 2011

IFTAR KAMI SEKELUARGA

Setiap tahun sebelum hari raya, kami sekeluarga akan luangkan masa bersama dan berbuka di tempah yang best2 sikit lah. So tahun ni kami berbuka di Assam House Greentown Business Centre, Ipoh Perak.


HAPPY FAMILY


Friday, August 26, 2011

KELEBIHAN MALAM LAILATUL QADAR


ANTARA TANDA-TANDA LAILATUL QADAR

Lailatul Qadar merupakan satu malam yang mempunyai kelebihan lebih seribu bulan yang lain. Ini dapat kita lihat daripada apa yang telah dinukilkan oleh Allah di dalam al-Quran dalam surah al-Qadar. Begitu juga dengan apa yang telah diberitahukan oleh Rasulullah S.A.W dalam beberapa hadis yang sohih. Kita disuruh untuk menghidupkan malam lailatul qadar dan tidak membiarkannya berlalu begitu saja. Rasulullah S.A.W telah bersabda dalam hadis muttafaq 'alaih daripada Abu Hurairah yang artinya : Sesiapa yang menghidupkan malam lailatul qadar penuh keimanan dan keikhlasan akan diampun baginya dosa yang telah lalu.

Menurut imam Fakhrurrazi bahwa Allah menyembunyikan malam lailatul qadar dari pengetahuan kita sebagaimana Dia menyembunyikan segala sesuatu yang lain. Dia menyembunyikan keredhaanNya pada setiap ketaatan sehingga timbul dalam diri kita keinginan untuk melakukan semua ketaatan atau ibadat itu. Begitu juga Dia menyembunyikan kemurkaanNya pada setiap perkara maksiat agar kita berhati-hati dan menjauhi segala maksiat dan tidak memilih antara dosa besar dan kecil untuk melakukannya kerana dosa kecil jika terus dilakukan secara berterusan akan menjadi dosa besar jika kita tidak bertaubat dan berusaha meninggalkannya. Dia menyembunyikan wali-waliNya agar manusia tidak terlalu bergantung kepada mereka dalam berdoa sebaliknya berusaha sendiri dengan penuh keikhlasan dalam berdoa untuk mendapatkan sesuatu daripadaNya kerana Allah menerima segala doa orang yang bersungguh-sungguh dan tidak mudah berputus asa. Dia menyembunyikan masa mustajab doa pada hari Jumaat supaya kita berusaha sepanjang harinya. Begitulah juga Allah menyembunyikan penerimaan taubat dan amalan yang telah dilakukan supaya kita sentiasa istiqamah dan ikhlas dalam beramal dan sentiasa bersegera dalam bertaubat. Demikianlah juga dengan penyembunyian malam lailatul qadar agar kita membesarkan dan menghidupkan keseluruhan malam Ramadhan dalam mendekatkan diri kepadaNya bukan hanya sekadar menunggu malam lailatu qadar sahaja untuk beribadat dan berdoa. Tetapi inilah penyakit besar yang menimpa umat Islam yang menyebabkan malam-malam Ramadhan lesu kerana mereka hanya menanti malam yang dianggap malam lailatul qadar sahaja untuk beribadat. Kerana mengejar kelebihan lailatul qadar yang mana kita tidak mengetahui masanya yang tertentu menyebabkan kita terlepas dengan kelebihan Ramadhan itu sendiri yang hanya datang setahun sekali.

Antara tanda-tanda dalam mengetahui malam lailatul qadar adalah berdasarkan beberapa hadis di bawah :

1. Abi Ibnu Ka'ab telah meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W telah bersabda mengenai lailatul qadar yang artinya : Sesungguhnya matahari yang keluar pada hari itu tidak begitu bercahaya (suram). - Hadis riwayat imam Muslim dalam kitab puasa -

2. Telah diriwayatkan daripada Nabi S.A.W bahawa baginda telah bersabda yang artinya : Sesungguhnya tanda-tanda lailatul qadar, bahawa malamnya bersih suci seolah-olah padanya bulan yang bersinar, tenang sunyi, tidak sejuk padanya dan tidak panas, tiada ruang bagi bintang untuk timbul sehingga subuh, dan sesungguhnya tanda-tandanya matahari pada paginya terbit sama tiada baginya cahaya seperti bulan malam purnama tidak membenarkan untuk syaitan keluar bersamanya pada hari itu. - Hadis riwayat imam Ahmad dengan isnad jayyid daripada Ibadah bin As-Somit -

3. Dalam Mu'jam At-Tobarani Al-Kabir daripada Waailah bin Al-Asqa' daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang artinya : Malam lailatul qadar bersih, tidak sejuk, tidak panas, tidak berawan padanya, tidak hujan, tidak ada angin, tidak bersinar bintang dan daripada alamat siangnya terbit matahari dan tiada cahaya padanya(suram).

4. Telah meriwayat Al-Barraz dalam musnadnya daripada Ibn Abbas bahawa Rasulullah S.A.W telah bersabda yang artinya : Malam lailatul Qadar bersih tidak panas dan tidak pula sejuk.

Qadhi 'Iyad telah mengatakan ada dua pendapat mengenai matahari yang terbit tanpa cahaya iaitu:

1) Ia merupakan tanda penciptaan Allah SWT.
2) Menunjukkan bahawa kerana terlalu banyak para malaikat yang berzikir kepada Allah pada malamnya dan mereka turun ke bumi yang menyebabkan sayap-sayap dan tubuh mereka yang halus menutupi dan menghalangi matahari dan cahayanya.


Daripada hadis-hadis di atas bolehlah kita buat kesimpulan bahawa antara tanda-tanda lailatul qadar ialah :

a. Pada malamnya keadaan bersih dengan cuaca tidak sejuk dan tidak pula panas.

b. Malamnya tenang yang mana terang dan angin tidak bertiup sebagaimana biasa dan awan agak nipis.

c. Malamnya tidak turun hujan dan bintang pula tidak bercahaya seolah-olah tidak timbul.

d. Pada siangnya pula matahari terbit dalam keadaan suram.




Thursday, August 25, 2011

KOLESTROL PEMBUNUH DALAM DIAM!


Bila terbaca kisah kak N tentang abahnya yang di serang strok pada malam raya yang kedua, mama rasa nak kongsi sikit dengan anda semua. Abah kak N mempunyai masalah darah tinggi secara kebetulan sehari sebelum raya arwah abah kak N sangat suka makan satay. Rupa-rupanya dalam diam kadar kolestrolnya meningkat dan menyebabkan tekanan darah meningkat seterusnya merosakkan saraf dalam otaknya maka arwah paralyse selama 2 minggu sebelum terus meninggal. 


Kita ni berpuasa selama sebulan, tiba hari raya..daripada pagi sebelum Solat Sunat Aidilfitri sehinggalah ke malam tak henti - henti makan..betul tak?? Kadang tu sampai sengkak perut kita ni. Tu belum termasuk dengan rumah terbuka lagi. Bila dah makan semua tu..mula lah tekanan darah tinggi naiklah..kecing manis naik lah..apa lagi yang naik. (ingatan untuk diri sendiri juga) ^_^
Tanpa kita sedari ada sesetengah juadah boleh menyebabkan kandungan lemak jahat dalam salur darah makin meningkat.
Apakah vitamin yang sekurang-kurangnya ada demi mengawal kandungan kolestrol dalam darah terutama dalam mengawal kolestrol jahat iaitu LDL.

Atau jika anda berkemampuan lebih berkemampuan

Secara ringkasnya kepentingan vitamin yang dinyatakan ialah :

Vitamin C sangat perlu dan penting untuk pembuluh darah. Salur darah yang kurang vitamin C ibarat getah paip yang reput dijemur matahari dan bila2 masa sahaja boleh pecah.

Lecithin penting untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).  Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.

GLA ianya mengandungi vitamin E disamping ianya berfungsi untuk menstabilkan keadaan hormone di dalam tubuh badan kita. Ianya juga membantu membakar lemak di dalam salur darah. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung. Mengawal kencing manis dan darah tinggi. Mengawal kolesterol dan bagus untuk fungsi saraf.

Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.Menguatkan imuniti tubuh.Memperlahankan proses penuaan.

Untuk keterangan lanjut sila :-

  • Email ke mamaqaireen@yahoo.com
  • Tinggalkan email anda di komen entry ini.
  • Jadi rakan mama di Facebook Dilla Jalil  untuk mengetahui update terkini.
SMS /WhatsApp mama :
017-5657552

.

Monday, August 22, 2011

FAEDAH MENJADI AHLI SHAKLEE

Tiba - tiba hari ni mama nak bercerita tentang shaklee pula. Bukan apa, kebetulan ada customer mama bertanyakn tentang shaklee ni. Macam mana kalau kita jadi member..apa bestnye?? Ialah, lagi pun mama mana pernah approach sesiapa melalui blog untuk jadi ahli dan buat business shaklee dengan mama kan?


Yang bestnye shaklee ni, tak perlu maintain points atau membuat pembelian setiap bulan, melainkan kalau anda mahu memulakan perniagaan dengan Shaklee.

Ramai yang memandang sinis bila mama katakan Shaklee ni MLM. Maklumlah, biasanya orang kaitkan MLM dengan head-hunting, cari downline, penuhkan kaki-kaki dan sebagainya. Itu cuma satu cara untuk cepat naik dalam MLM. Tapi kami di shaklee lain.
 Di shaklee siapa rajin dia naik, siapa malas macam tu jelah.

Mama happy dengan bisnes ini, sebab tak memerlukan mama keluar kecuali untuk urusan pengeposan dan pass pesanan kepada mereka yang mahu pick-up dari mama. 80% masa yang diperuntukkan untuk bisnes ialah di depan komputer dan telefon. Tidak perlu keluar untuk close sales ataupun cari membership baru.

Kita pun tak push sesiapa, sesiapa yang dah bersedia nak bisnes, baru kita bagi guidance. Yang mana jadi member untuk makan sendiri, kita tak paksa ^_^



FAQ tentang menjadi ahli Shaklee:

Bagaimana nak mendaftar sebagai ahli/pengedar Shaklee
Pendaftaran ialah RM65 (sekiranya anda pergi sendiri ke branch untuk ambil member kit) dan tambahan RM10 untuk pos member kit sekiranya anda mahu kit tersebut dipos kepada anda, atau dihantar melalui mama. 
Selain itu, anda juga boleh membuat pembelian melebihi 200 points (dalam lingkungan RM650) untuk mendapat keahlian percuma.
Anda cuma perlu menghubungi mama untuk urusan pendaftaran dan mama akan menjadi sponsor.
Maintain point dan keahlian
Sekiranya cuma nak makan sendiri, tak perlu maintain points, melainkan anda mahu memulakan perniagaan dengan Shaklee, anda perlu dapatkan points tertentu dan maintain points tertentu. Tapi kalau cuma makan sendiri, share dengan saudara-mara, tak perlu risau nak maintain2 atau minimum purchase
Wajib membuat pembelian setiap bulan untuk maintain keahlian?
Tak perlu.

Apa nak buat jika saya dah daftar dengan orang lain tapi nak join bisnes Shaklee trial pack?

Anda boleh tukar upline dengan register semula. Anda perlu membuat pembayaran untuk menjadi ahli seperti mula2 mendaftar dan anda boleh menggunakan ID saya sebagai sponsor anda.

Apa kelebihan jadi ahli Shaklee

Anda dapat membuat pembelian dengah harga ahli. Setiap pembelian, anda akan diberi points yang ditukar kepada cash setiap bulan.
Dengan menjadi ahli di bawah Shaklee trial pack (menggunakan ID mama sebagai sponsor), anda boleh memulakan perniagaan Shaklee anda sendiri di bawah bimbingan team kami.
Sekiranya anda berminat untuk menjadi ahli, boleh terus hubungi mama di 017-5657552 untuk maklumat lanjut.


Saturday, August 20, 2011

SET BERPANTANG SHAKLEE

Jom kita baca kisah kak N berpantang dengan Shaklee
_________________________________________________________

Sejak mengandung anak sulung, saya memang nekad hanya berpantang dengan pengambilan vitamin semata-mata. Ini kerana melalui pembacaan saya, apabila seorang ibu melahirkan anaknya, beliau akan kehilangan banyak darah maka badan memerlukan cukup vitamin dan zat untuk proses pemulihan. Ini ditambah apabila saya niat nak menyusukan anak saya, maka saya perlu memastikan badan saya cukup vitamin untuk pemulihan dan secara langsung dapat berfungsi dengan baik dalam penghasilan susuibu. Ditambah saya melahirkan anak secara berpotong [ c-sec] maka saya perlu pastikan rahim saya cepat baik dan jahitannya tidak rosak.

Ada beberapa kenalan yang saya temui yang melalui kelahiran berpotong seperti saya, jahitan mereka ada yang terbuka, ada pula yang bernanah sehingga sebulan di hospital dan ada juga yang tak mampu bergerak selama berminggu kerana jahitan lambat sembuh dan ditambah tempat jahitan dijangkiti kuman dan merebak.

Pada awal kelahiran, mak mertua saya berikan saya minum air rebusan kunyit dan terus bacaan kuning anak saya meningkat ditambah anak sulung saya lahir pra matang. Sejak tu lagi la saya cuma percaya pada vitamin semata-mata.
Saya banyak membaca buku tulisan doc yang pro vitamin seperti Dr Bruce Miller , doc feveret saya. Banyak diterangkan fungsi dan keperluan setiap vitamin.

Maka vitamin yang paling bagus diamalkan semasa berpantang ialah

Multivitamin lengkap dengan formula zat besi
Zat besi sangat penting untuk pembinaan sel darah merah. Tanpa cukup zat besi si ibu akan kelihatan mudah pucat lesi, tak bermaya dan paling teruk mudah pengsan atau pitam. Pengambilan multivitamin dengan zat besi sangat perlu demi memastikan tubuh mendapat semua vitamin yang diperlukan yang adakala tidak dapat diperolehi dari pengambilan makanan harian kita.

Vitamin b complex
Membantu menstabilkan hormon maka si ibu tak mudah rasa stress dan tidak mudah meroyan. Ia juga membantu dalam proses pembinaan sel darah merah dan ianya sangat bagus untuk proses pemulihan bagi si ibu yang baru melahirkan anak. Selain itu vitamin B complex juga sangat perlu untuk meningkatkan sistem pertahanan badan.

Vitamin C
Semua orang tahu kebaikan vitamin C. Ia bagus dalam membentuk dan meningkatkan antibodi badan kita. Ianya juga penting dalam pembentukan kolagen. Kolagen penting untuk menyatukan setiap sel dalam tubuh. Tanpa cukup vitamin C, kulit mudah luka. sensitif dan gusi mudah berdarah adalah tanda umum yang paling mudah kita ketahui.

Zinc
Ianya banyak terdapat dalam ikan haruan dan makanan laut. Namun lebih mudah saya amalkan tablet. Ia membantu mempercepatkan proses baik luka. Zinc antara vitamin yang penting untuk pertumbuhan. Pengambilan zinc dapat dilihat kesannya pada pertumbuhan dan pembesaran bayi, rambut ibu tak mudah gugur dan luka bersalin cepat baik.

ESP
Ada sesetengah orang memang tak amik endah tentang keperluan protien dengan mengandaikan sudah memadai makan ikan , daging , telur serta minum air soya yang dibuat sendiri. Namun berapa ramai yang tahu dan ingin ambil tahu bahawa protin hanya bertahan pada suhu yang tidak lebih 36*c. So bila kita goreng dan masak susah tentu suhu melebihi 36*c. Ini akan mengganggu kandungan asid amino dalam protien itu tadi. sebab itu protien yang kita dapat dari makanan yang di masak adalah bersifat ala kadar dan atas dasar janji ada dalam menu. Ramai yang tidak tahu, pengambilan protien yang mencukupi dengan aisd amino yang lengkap membantu dalam penghasilan kulit yang cantik, rambut yang sihat, kuku yang elok serta penghasilan susuibu dengan kadar lebih cepat provided sesi perahan yang konsisten. Malah lebih ketara apabila anak yang menyusu mudah kenyang walaupun ini dinafikan oleh mereka yang tidak pro vitamin. Selama 11 tahun saya mengamalkan ESP Shaklee, saya sangat berpuashati. Walaupun ada suara sumbang yang mengatakan kononnya pengambilan protien boleh menyebabkan gout, untuk pengetahuan kalian, bapa mertua saya yang mempunyai gout mengamalkan pengambilan ESP dalam proses penyembuhan beliau. Ini kerana kandungan asid amino dalam ESP Shaklee adalah lengkap dan selamat diambil.


Selain ini, apa yang saya amalkan?
Saya turut amalkan vitamin E untuk pastikan jahitan luar dalam saya baik dan cantik. Doktor yang manyambut anak saya mengakui jahitan dalaman rahim saya sangat cantik dan beliau akui semasa nak keluarkan anak kedua saya dimana saya separuh sedar masa itu. Selain itu ia juga membuatkan perut saya bersih dari kesan balar yang kebanyakan ibu lalui apabila melahirkan anak. Alfalfa saya teruskan untuk memastikan susuibu saya dibuat dengan cepat dan efisein. Disamping pengambilan kalsium untuk menggantikan kalsium dalam badan saya yang digunakan untuk membuat tulang dan saraf anak yang dikandung dan keperluan utama penyusuan adalah kalsium agar anak dapat membesar dengan sihat dan tulang yang kuat.

Maaf ya, saya tak makan jamu....sebab dalam minda saya, saya hanya perlukan vitamin untuk baik dan menyusu anak. Walaupun jamu boleh diambil bersama vitamin namun saya tidak mahu ianya mengganggu sistem tubuh badan saya kerana saya tidak mahu kecelaruan dalam darah berlaku disebabkan kandungan yang tidak diketahui.

Maka nasihat saya, jangan jadikan pengambilan vitamin sebagai LAST RESORT terutama apabila menghadapi masalah penyusuan. Alangkah baik ia diambil dari awal supaya badan kita yang sihat akan terus sihat. Ini apabila vitamin dijadikan last resort, kita akan berada dalam kedudukan terdesak dan mengharapkan miracle happen dan masalah dapat di atasi dengan segera. Kita akan kehilangan rasional apabila berada dalam keadaan tertekan. Bila sakit baru nak cari vitamin, badan perlukan masa untuk kenal vitamin, untuk serap vitamin dan ini memakan masa untuk pulih.
 Bak kata orang, penyakit ni datang macam ribut, pulangnya macam siput.
Berbeza dengan mereka yang buat persiapan awal. Sama juga dengan simpanan. Ada orang simpan duit sejak masa senang supaya bila susah ada simpanan back up. Tetapi mereka yang tidak beringat akan hilang punca apabila terdesak. Sedangkan masa senang tak mahu menyimpan.
Lebih baik amalkan vitamin semasa sihat supaya ia membantu untuk kita kekal sihat. Bagi yang tidak pro vitamin, tiada paksaan dalam hidup sebab semua orang mempunyai kemampuan yang berbeza. 

Friday, August 19, 2011

TIPS MENGURANGKAN KEHAUSAN KETIKA BERPUASA UNTUK IBU MENYUSU.



Bulan puasa dah hampir masuk minggu ketiga. Tubuh kita semakin biasa dengan rasa lapar di siang hari. Walau pun mungkin ada yang sudah beberapa kali terlepas makan sahur, puasa masih dapat diteruskan seperti biasa. 

Masalah kekurangan pengeluaran susu ibu dan kehabisan stok susu ibu adalah masalah paling biasa dialami oleh ibu-ibu menyusu.

Ia adalah seiring dengan masalah dehidrasi yang sering dialami oleh ibu menyusukan anak berbanding rasa lapar ketika berpuasa. Dehidrasi yang teruk boleh menyebabkan tekanan darah rendah, letih, menggigil, rasa loya, pening-pening dan rasa haus yang melampau. Sekiranya keadaan ini berlaku, adalah lebih baik bagi seseorang itu berbuka puasa.

Malah tahun lepas mama juga pernah alaminya. Tiba - tiba mama rasa sejuk mengigil dan rasa lemah seperti nak pengsan. Suhu badan mama juga meningkat sehingga 38.8 degree.

Bagaimana mengelakkan berlakunya dehidrasi melampau ketika berpuasa
(1) Pastikan minum air kosong sebanyak yang mungkin selepas berbuka puasa. Kurangkan minuman yang manis dan ais.

(2) Elakkan makanan yang berempah, pedas dan mempunyai kandungan garam yang tinggi. Ini kerana garam yang tinggi menyebabkan air ditarik keluar dari sel seterusnya menyebabkan badan terhidrat. Manakala makanan yang berlemak yang tinggi ketika sahur mudah menyebabkan rasa lapar ketika berpuasa. Shake kurma boleh membantu rasa kenyang yang lebih lama.

(3) Sebaiknya kurangkan aktiviti yang banyak mengeluarkan peluh di siang hari

(4) Sekiranya cuaca terlalu panas, basahkan kepala dengan air.

Sebaiknya masukkan supplement ke dalam diet bagi mengisi kekurangan mana-mana nutrisi yang diambil sepanjang tempoh berpuasa. Pengambilan vitamin adalah langkah permulaan yang terbaik untuk anda.


INGINKAN WAJAH BERSIH DAN CANTIK BERSERI-SERI??



 Saya amik vitamin ni sebab period saya tak teratur. Tapi siapa sangka lepas makan vitamin ni, suami dan keluarga mertua puji kulit saya makin cantik. Bukan nak puji diri sendiri tapi saya memang dapat rasakan perubahan yang ketara amik vitamin ni. Dulu makan vitamin E pun tak nampak ketara seperti sekarang. Terima kasih kak N"

Ini adalah testimoni yang saya terima dari seorang customer saya. Beliau mahu dikenali sebagai puan S sangat gembira dan teruja selepas mengambil vitamin yang saya sarankan kepada beliau.


Beliau amalkan vitamin yang sangat penting untuk seorang wanita mengekalkan kestabilan hormon dan secara langsung ianya dapat melihat hasilnya dari kulitnya yang makin cantik dan berseri.

Berapa lamakah boleh melihat kesan ini pada wajah bila amalkan? Paling cepat ialah 7 hari dan paling lewat ialah 21 hari. 

Adakah anda ingin tahu apa yang beliau amalkan ?
Saya akan emailkan kepada anda rahsia puan S. Anda juga mungkin menjadi pembeli yang bertuah apabila menjadi testimoni saya!
___________________________________________________


Untuk keterangan lanjut sila :-
  • Email ke mamaqaireen@yahoo.com dengan tajuk Saya ingin kelihatan cantik
  • Tinggalkan email anda di komen entry ini.
  • Jadi rakan mama di Facebook Dilla Jalil  untuk mengetahui update terkini.

Hubungi mama: 
017-5657552

Thursday, August 18, 2011

BESTNYE TRIPPLE GEM NI!!

Tripple Gem?? apa Tripple Gem ni ye??

TRIPPLE GEM merupakan- 


sarapan yang sempurna untuk bertenaga sepanjang hari. S

arapan adalah rahsia untuk kekal sihat.ia menjadikan anda bertenaga sepanjang hari. jika tidak mengambil breakfast..anda mungkin kurang tumpuan, kurang peka, rendah produktiviti kerja, kandungan gula dlm darah rendah.

Kebaikkan Tripple Gem? Ia memberi tenaga sepanjang hari, membantu meningkatkan tahap kepekaan dan penumpuan, memelihara kesihatan secara menyeluruh. Dan sangat sesuai di ambil ketika berpuasa.


Tripple Gem ni terdiri daripada ESP (energizing soy protein)MealShake dan Performance Drink.



macam mana nak mama bancuh tripple gem ni..boleh klik dekat sini
ketiga2 ni dalam bentuk serbuk..bancuh jadi minuman....lagi bagus kerana kadar penyerapan zat lebih cepat jika ia berbentuk cecair
________________________________________________________


Untuk keterangan lanjut sila :-
  • Email ke mamaqaireen@yahoo.com
  • Tinggalkan email anda di komen entry ini.
  • Jadi rakan mama di Facebook Dilla Jalil  untuk mengetahui update terkini.

Hubungi mama: 
017-5657552


Wednesday, August 17, 2011

SELALU SEMBELIT??ANAK ANDA TIADA SELERA MAKAN??BARU BAIK DARI DEMAM??

Credit to kak cery:
Ni antara email yang baru2 ni dihantar ke saya.. antara soalan Puan Ieda..
Salam kak..Saya ade terbaca blog akk mengenai produk Shaklee....anak saya tidak berminat untuk  makan. Hanya 1 2 suap sahaja dia akan makan selebihnya dia akan bermain2. Plebagai vitamin dan resepi saya buat unutk membuatkan anak saya selera makan. tapi dia lebih suka makan yang ringan2 seperti biskut, roti.. Adakah produk ini MEALSHAKE berkesan unutk membantu selera makan anak saya.
_________________________________________________________
Jawapan saya: Biasanya saya akan syorkan Mealshake... tapi anda kene tahu ..apa itu mealsahke.. apa kebaikannya.. dan apa kata mereka yang dah mencuba..
_________________________________________________________
Shaklee Meal Shakes merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana - mana hidangan atau snek lain. Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dna protein yang amat diperlukan oleh kanak - kanak untuk membesar, kuat dan sihat. Pilihan protein soya terbaik anda.


Setiap bancuhan Mealshake memberikan satu pertiga daripada US RDA dengan 19 vitamin / galian yang diperlukan bersama dengan protein, galian dan 3gm serat. Nuturally good nutrition & great taste. No artificial flavor, colors, sweeteners or preservatives added..
* a wholesome instant breakfast
* a delicious, inexpensive meal in hurry
* a nutrition packed meal supplement
* a detectable snack any time
* an ideal meal for people watching their weight or controlling total fat cholesterol and sodium

Siapa yang perlukan MealShake? 
Basically,ia sesuai utk semua kanak2 terutamanya yang kurang selera mkn atau yang sembelit atau pun kanak2 obese. Juga sesuai utk sesiapa sahaja (Ibu2 mengandung,menyusu,pesakit2 dlm proses pemullihan selepas operation, mereka2 yg inginkan kulit cantik,
 ingin kekal sihat) .especially yang tak gemarkan supplemen dalm bentuk tablet kerana Mealshake ni datang dlm bentuk serbuk,dibancuh jd minuman yg lazat. MealShake ni juga bagus utk mereka yang ingin menambah/memantau berat badan..

Apa kata ibu2 yg dah try MealShake?

Salam kak ira,
Ingat tak cerita sy pasal Akif yang sembelit?
Lepas diintroduce meal shake,sy sgt2 nk try tuk Akif.since dalam tu ade fiber, jd boleh tlg melawaskan perut budak kecik ni.jd sy pon try,alhamdulillah,smggu lepas cuba,dh nmpak beza dia.tiap2 hr buang air besar.n bowel movement pon smooth je,perut dh x buncit(hehe,kl buncit pon sbb minum air byk). N 7oz tu mcm xckup je,sbb die suka dgn rasa vanilla meal shake tu
Sy pulak,dulu nk minum susu punye lah susah.bila tmbah meal shake,segelas tu senafas je boleh minu(hehe..exegerate).sedaap!thanks,nnti nk beli,buat bekal puasa
______________________________________

Pn Lia -masalah anaknye asma dan kurang selera mkn.
Saya teruskan bagi Mealshake, masuk hari ke-3 Irfan dah tak demam and batuk2 asthma dia terus hilang. Irfan kembali aktif (actually aktif lagi dr biasa..hehe..) dan makan pun nak sahaja. If not, kalau dulu kena asthma attack, dah baik pun taknak makan, minum susu je. Risau Ummi tau
_____________________________________

...doktor beri ia antibiotik untuk anas makan selama 1 bulan..ngam 2 minggu cda tengok anas semakin kurus n tidak selera makan n minum.(kurus sampai neneknye di kampung terkejut bila melihat gambar anas yang cda MMs padanya)....kulit anas menjadi kasar...dan anas jadi sensitif...mudah menangis..tak bertenaga..dan dalam tempoh yang sama cda berhenti memberinye antibiotik dan menukarkannye dengan Meal shake..
2 hari selepas tu cda nampak perubahannye....anas dah mula ke dapur menunjuk apa saja makanan didapur..selera makannya bertambah!!! syukur.........dan dari tu juga anas semakin aktif.....tidak mudah meragam...dan sekarang selepas 1 bulan....badanya dah mula berisi...kulitnya semakin halus dan sekata.
_________________________________

Alhamdulillah. dengan milk shake+ susu, Vita lea for Children selama 1 minggu di samping kapsul minyak ikan Omega Shaklee guard... (sedap dikunyah begitu sahaja)......nakkan anak anda bijak?..pastikan diet hariannye tinggi kandungan DHA..untuk perkembangan otaknya. Sekarang Aiman akan mkn nasi 3 kali seharidan selalutgh malam dia tak boleh tidur sb lapar katanya.
_______________________________

AlhamduLILLAH, lepas 3 hari try Shaklee Mealshake,Alif dah mula menampakkan perubahan..dia dah mula mintak makan..dan makan pun takde ler tunjuk 4 jari dia tu dah..makan abes sampai dia betul2 kenyang..and takde dah makan benda2 merapu tu..dan dia mula nampak aktif, ceria dan sihat..
_______________________________________________

Jadi utk menjawab soalan Pn Ieda sama ada produk ini berkesan atau tidak.. hanya ibu2 yg boleh jawab.. saya dah berikan fakta2 dan pengalaman ibu2.... Pilihan di tangan anda.. Saya dah menemukan yg terbaik utk saya dan keluarga saya. Ingat ye..kesihatan bermula dgn nutrisi yang baik... Anda bagaimana?


Monday, August 15, 2011

BERBALOI KE KITA BELI VITAMIN SHAKLEE NI?


Ada yang bertanya, kenapa vitamin Shaklee nie mahal berbanding vitamin yang berlambak di pasaran? Nak kata dari segi kuantiti, kadang-kadang yang di jual di pasaran tue nampak lebih berbaloi, dah lah harganya murah...

Sejujurnya, saya akui bahwa vitamin Shaklee nie memanglah 
vitamin mewah, namun ianya tidak semahal yang anda sangka, dan sesiapa jua mampu memlikinya!

Keduanya, vitamin Shaklee ialah vitamin 
natural/ semulajadi, asli tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan yang pasti, tanpa silika gel dan BUKAN vitamin sintetik.

Jom kit aikuti perbezaan di antara vitamin semulajadi & vitamin sintetik:
*Kredit kepada Vitamin Semulajadi.

1. Penghasilan

-Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

-Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

2.Keserasian dengan badan

-Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

-Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

3. Harga

-Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.

-Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

4. Kesan kepada tubuh badan

-Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

-Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

5. Kesan jangka panjang

-Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

-Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Di sebabkan inilah kami sekeluarga memilih vitamin natural Shaklee sebagai pemakanan tambahan kami sekeluarga. ^_^


Wednesday, August 10, 2011

BERPUASA DENGAN ESP BUAT KITA KURANG RASA LAPAR DAN BERTENAGA.


Apa kata customer mama?? 
Alhamdulillah, yang penting..bagi ibu2 yang menyusukan anak..kerapkan pam pada sebelah malam di bulan Ramadhan ni. Walaupun dapat sikt..bila ditambah..jadi banyak juga kan?? Yang penting jangan putus asa ^_^

InsyaAllah dengan izin dari Allah bila kita ambil ESP ni, kita tidaklah terlalu penat di siang hari. So nak pam pun bertenagalah sikit. Biasalah selalunya lepas pam..tekak kita akan merasa kering sangat dan letih. 






BERMINAT?? Sila :

  • Email ke mamaqaireen@yahoo.com bertajuk ESP
  • Hubungi mama 017-5657552.
  • Jadi rakan mama di Facebook Dilla Jalil  untuk mengetahui update terkini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...