MamaQaireen Shoppe

Search This Blog

Thursday, January 26, 2012

Testimoni~Bleeding Selama 6 Bulan dan Ekzema Semakin Berkurangan..

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Alhamdulillah...Sungguh gembira saya mendengar testimoni dari  Zamzalina Samsuddin.

"Just utk share.kegembiraan saya...bleeding selama 6 bulan amat menakutkan saya..berkali2 jumpa doktor dan wat test Paepsmear..result Ok..negative dr kanser. tp darah tetap keluar sehingga nak solat pun terpaksa cuci dan tukar semua..sangat menguji kesabaran saya. Rupanya hormon saya tk stabil. Doktor gomen suggestkan utk saya cari suplement seperti EPO atau seumpamanya. Dalam masa yang sama saya m...engidap ekzema yang menyebabkan lepuh kedua tapak tanga dan kaki ...boleh saya katakan 2011..dugaan bagi saya..kerja terjejas sebab selalu MC, buat kerja rumah terpaksa pakai sarung tangan begitu juga dekat ofis..sebab kulit mengering dan merekah...lepas tu berdarah..sakitnya Allah sahaja yang tahu..(nasib boss sporting support beli glove buat stok)badan pun lemah lesu..Suatu hari saya terbaca pasal Shakleee dari (Cery MamaFaiz) lama juga ingin mencuba..akhinya tergerak juga hati utk try..tk kisah dah pasal harga..sebb kesihatan lebih utama..sama juga nilainya dgn beli shaklee..Saya cuba GLA + Meal shake + ESP + Nutriferon ..Alhamdulilah gerak hati saya benar..Allah dh tunjukan jalan utk selesaikan masalah saya..FREE dari bleeding dan ekzema semakin hilang ...hanya tinggal..parut2 sahaja..syukran Ya Allah.dan terima kasih Shaklee."

Apa yang boleh saya simpulkan,jika 'asas' kita baik, insyaallah luaran juga baik.Sepertimana Zamzalina yang telah mencuba ESP (bagus untuk repair sel-sel badan) dan GLA (untuk repair ketidakseimbangan hormone). Alhamdulillah..


Jom baca banyak lagi tentang
ESP di SINI.

Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui

Dilla Jalil
SMS / WhatsApp : 017-5657552
E-mail : mamaqaireen@yahoo.com

Adakah Anda Cukup Protien


PERNAH TERDENGAR

            “ I eat lots of protein” – ramai yang berkata demikian

Jawapan:-  All protein are not the same – it lacks – “COMPLETE PROTEIN”

a.         Protein is made up of Amino acid – total 22 – (BUILDING BLOCK OF THE BODY).
b.         FORTUNATELY – all BUT 9 can be manufactured by the body
c.         The 9 is known as ‘Essential” amino acid cannot be made by the body. It has to be taken from outside/diet/food
d.         A complete protein is one which provides all 9 amino acid in balanced ratio.

ANIMAL  protein once a complete protein BUT usually comes with “saturated fat” eg . beef contains 35% fat. Awas tentant “fake meat” inject with hormones.

            !!! So the question of protein consumption becomes one of quality rather than quantity

WHILE Plants protein – much low in fat & cholesterol + much easier to digest than animal protein. Is it possible to derive a protein which is highly digestible, high quality while low in fat with no cholesterol ?

                        THAT WHAT SHAKLEE HAS DONE

WHY PROTEIN SHAKLEE

1.      “Complete Protein” – mengandungi 9 amino acid
2.      Cholesterol free
3.      Vegetable source – soy
4.      Free of saturated fats
5.      No added artifical
6.      Lactose free -
7.      PER – Protein efficiency ratio of 2.5 

 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Apa kata customer kak N?

Jom baca banyak lagi tentang ESP di SINI.
Untuk maklumat lanjut sila berhubung dengan saya melalui


Dilla Jalil

SMS / WhatsApp : 017-5657552
E-mail : mamaqaireen@yahoo.com

Wednesday, January 25, 2012

Sediakah Kita Menghadapi Ribut Magnet?


Ribut Magnet atau lebih dikenali sebagai Geomagnetic Storm bakal melanda bumi pada bila-bila masa (sejak entry ini dipublish) Ribut magnet yang akan melanda bumi ni dijangka paling teruk sejak 6 tahun ini. End Of World? Tak tak, ribut magnet walaupun bunyi menakutkan, tapi kesannya takdelah sebegitu besar jika berlaku dalam skala kecil

Tapi dijangka, yang akan melanda bumi ni berskala 2 hingga 3 ( 1 hingga 5, 5 paling teruk)


Macam mana terjadi?


Pada ahad lepas, (22 Januari 2012) letupan kuat telah berlaku di matahari dan ia membebaskan zarah solar yang berkuasa sungguh besar dan laju – lebih kurang 5juta km per jam (2000 km per saat) yang mana ia adalah 5 kali lebih laju dari yang biasa dan zarah solar ini akan melanda bumi pada hari selasa hingga rabu ini. Ya, hari ini!

Apabila ia melanda bumi, ia akan mengganggu medan magnet bumi. Jika ia cukup besar, ia memang akan memberi banyak masalah kepada kita


Apakah kesannya?



Sistem radio berfrekuensi tinggi memang akan terjejas dengan ribut magnet ni. Kapal terbang terutamanya akan mengalami masalah dalam sistem navigasi. Bagi negara yang mempunyai sistem grid elektrik yang panjang-panjang (sejauh lebih 1km, china terutamanya) sistem ini akan terjejas dan kemungkinan akan menyebabkan kerosakan jika ribut magnet ini terlalu kuat

Sebagai contoh, pada tahun 1921 beratus-ratus transformer dan sistem grid musnah dan menyebabkan lebih 130 juta manusia terpaksa tinggal dalam gelap. Jumlah kerugian mencecah billion us dolar. Memang teruk jika tiada langkah pencegahan


Meminimumkan kesan

Untuk mengelakkan kerugian, ada banyak benda boleh dibuat. Contohnya menutup terus sistem grid ini untuk mengelah induce current berlaku. Mungkin tempat yang dilanda ribut magnet ini akan bergelap untuk seketika. Ia perlu dari bergelap sehingga berbulan-bulan kan?


Kat Malaysia?

Sebab kita menggunakan sistem grid yang pendek, mungkin kesannya tidak dapat dirasa. Tapi jika ribut magnet ini terlampau kuat, tiba-tiba takde api bagai, jangan panik sebab ia hanyalah sementara. Jangan duk komplen kat TNB pulak ye depa tak buat kerja

Berdoalah supaya kita terus selamat. Nak tengok live update, boleh klik sini

info joegrimjow



BERAPA LAMA EBM BOLEH BERTAHAN


Secara ringkasnya mama ingin berkongsi bersama cara penyimpanan 

EBM (Expressed Breast Milk).



Suhu bilik biasa (25'c - 37'c) = 4 jam

Suhu bilik beraircond (15'c - 25'c) = 8 jam





Peti Sejuk (2'c - 4'c) = 3 - 5 hari

(kalau boleh jangan letak di pintu peti sejuk, ini kerana kita sering buka dan tutup pintu tersebut..suhu jadi tidak stabil)





Peti Sejuk 1 pintu (bahagian beku) = 2 minggu

(Ini kerana kita "berkongsi" satu pintu bahagian beku dan sejuk dan sering buka tutup pintu peti sejuk)




Peti Sejuk 2 pintu (bahagian beku) = 3 bulan




Deep Freezer = 6 bulan


4 Set Penyusuan yang sangat POPULAR!!



Ramai yang bertanya dan masih lagi tidak tahu akan Set Penyusuan yang di sediakan oleh pengasas Euphoria GBS ShakleeIngin saya kongsikan bersama 4 set penyusuan yang benar-benar mempunyai permintaan yang sangat tinggi.

Empat set itu ialah :

1. Set B
  • Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Alfalfa
  • Sesuai untuk ibu yang TIDAK  mempunyai masalah penyusuan
  • Tujuan utama mengambil supplement ialah untuk memperkayakan nurisi dalam susu ibu
  • Alfalfa membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih cepat
  • Sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan masalah keputihan
  • Bagi bayi yang mempunyai masalah eczema,  set ini dapat membantu
  • Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundice dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit cirit dengan alfalfa. 

2. Set Eu Four Pack
  • Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Kalsium
  • Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemeruduman susu ketika haid (PMS)
  • Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat.
  • Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktose.
  • Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.
  • Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk saraf, pembentukan tulang dan gigi.

3. Set E
  • Mengandungi  Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, Kalsium dan Alfalfa
  • Set ini memberi kesan yang lebih yang tidak kurang bagusnya kerana kandungan Alfalfa yang mempunyai khasiat protien di dalamnya.

4. Set 3M
  • Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP.
  • Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan.
  • Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.
  • Set yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak
  • Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat
  • Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha. 

Perjalanan penyusuan dua tahun ini menuntut ibu menyusu secara kerap atau pam secara konsisten dan melengkapkan tubuhnya dengan zat dan nutrisi yang boleh diperolehi melalui pemakanan yang sihat. Namun berapa ramai ibu-ibu hari ni yang betul-betul menjaga pemakanan yang berkhasiat? Apa yang ibu makan, itulah yang disalurkan kepada anak melalui susu ibu. Supplement sangat membantu mengisi ruang kosong dalam tubuh ibu terutama bagi yang mempunyai kekangan untuk amalkan pemakanan mengikut piramid makanan yang disarankan.

Buat renungan bersama....
” Syarikat susu formula saling berlumba untuk menghasilkan susu yang kaya dengan pelbagai formula namun sedarkah kita ianya tidak mampu untuk menandingi susuibu, anugerah terbaik buat si manja? Tidakkah kita juga mahu berikan yang terbaik buat si manja kita?”. 

Sebarang pertanyaan sila hubungi :
FB : Dilla Jalil
SMS / WhatsApp : 017-5657552
Email : mamaqaireen@yahoo.com



* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.




Wednesday, January 18, 2012

Vitamin Untuk Kanak - Kanak Yang Sering Demam Dan Susah Nak Makan!




Pening memikirkan hal anak yang sering demam dan tak nak makan? Apa kata anda cuba berikan vitamin untuk mereka. Tetapi perlu diingatkan, bukan semua vitamin yang boleh di ambil untuk kanak - kanak bawah 3 tahun.

Bagi ibu-ibu yang ingin memberi vitamin pada anak-anak dibawah 3 tahun, anda boleh memilih meal shake sebagai alternatif...sebab doc sendiri tidak mernyarankan anak-anak di bawah 3 tahun mengambil supplement tambahan kecuali atas nasihat doc....

Oleh itu, mealshake sangat sesuai bagi kanak-kanak ibawah usia 3 tahun.. (bawah setahun tidak dibenarkan)..dalam kes tersebut, ibu digalakkan consume supplement..lebih senang kan?

mealshake - Shaklee Meal Shakes merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain. Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat. Pilihan protein soya terbaik anda.

Mealshake ialah gabungan mukltivitamin, multimineral dan protein soya yang membekalkan keperluan nutrisi anak-anak yang sedang membesar. Amat sesuai untuk anak-anak yang aktif, memilih makan, kurang selera makan, sibuk beraktiviti dan yang memerlukan sokongan untuk menguatkan imuniti.
Terdiri dari gabungan bahan2 semulajadi yang diproses dengan kaedah natural agar lebih mudah diterima oleh tubuh tanpa kesan sampingan.



Boleh baca testimoni Meal Sahkes di sini





Monday, January 16, 2012

ANDA HAMIL? VITAMIN YANG SESUAI UNTUK ANDA IALAH...

Anda hamil? Tentunya gembira selepas mengetahuinya. Alhamdulillah rezeki dari Allah. Bagaimana pula anda menjaga kesihatan diri dan kandungan anda? Apa yang perlu anda makan dan tidak boleh anda makan.

Di sini mama ingin kongsikan bersama beberapa vitamin yang sesuai untuk anda. Mama perolehi daripada blog pengasan Euphoria Shaklee, Kak N



Vitamin yang PERLU di ambil oleh ibu yang mengandung ialah :
[a] protein
[b] multivitamin yang lengkap dengan zat besi
[c] b complex yang lengkap dengan folik asid--
[d] vitamin c
[e] Kalsium
[f] Omega

Fungsi Vitamin 
Secara ringkasnya kepentingan vitamin tersebut adalah :

[a] Protein : untuk membina sel. Sel terbina dari protein. tanpa protein, pembinaan dan perkembangan sel boleh terbantut.

[b] Multivitamin dengan zat besi : demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin. Pengambilan vitalea@multivitamin shaklee secara konsisten membantu menstabilkan bacaan HB darah ibu yang hamil.

[c] B complex : penting untuk pembinaan sel darah, saraf dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala

[d] Vitamin C : Pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi

[e] Kalsium : Pembinaan sel darah merah serta tulang bayi

[f] Omega : Membantu pembentukan sel otak. Pengambilan hanya dibenarkan selepas bulan ke 4 kehamilan 


Vitamin yang di LARANG :

Antara senarai vitamin Shaklee yang TIDAK BOLEH diambil ketika mengandung ialah antaranya :
[a] Vitamin E
[b] Alfalfa
[c] GLA
[d] Vivix
[e] CInch 

Kecuali atas saranan doktor sendiri..Vitamin² yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil di awal kandungan dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendag kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.

Pastikan anda mendapat konsultasi agar vitamin yang anda ambil dapar berfungsi secara optimum.

So, ibu² di luar sana yang sedang hamil, pastikan anda mengambil vitamin yang sesuai.. mungkin anda biasa mengambil vitamin e, untuk tempoh kehamilan, hentikan lah dulu yea.. Anda tetap nampak cantik walaupun sedang hamil.. ^_^


Ingin mencuba Shaklee.. Jom lihat set ibu mengandung dr Ephoria Group

SET J-1 (Trimester I )
  • Vita-Lea
  • B Complex
  • Vitamin C
  • Ostematrix

SET J-2 ( Trimester II dan III)
  • Vita-Lea
  • B Complex
  • Vitamin C
  • Ostematrix
  • Omega Guard
add on ESP untuk sumber protein


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.




Thursday, January 12, 2012

5 Sebab Vitamin Tak Beri Kesan


Alhamdulillah, sehari dua ni ramai yang order Eu Four Pack Plus termasuklah mereka yang nak kumpul stok dengan membeli set 3M.


Terlebih dahulu, saya ingin tekankan bahawa vitamin ini tak banyakkan susu. Vitamin cuma bantu penghasilan susu dengan lebih baik. Vitamin ini ibarat pelincir kereta...namun jika kereta tidak dihidupkan masakan kita dapat melihat kelancaran kereta ini dan manfaat pelincir tadi kan?

Pengambilan vitamin tak beri kesan kepada :

1. Mereka yang kuat minum kopi. Ini kerana kandungan kafein akan merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan kita.

2. Mereka yang tak suka minum air. Air sangat perlu dalam penyerapan semua nutrien.

3. Makan tanpa ilmu. Ada sesetengah vitamin tidak boleh dimakan pada masa yang sama. Maka perlu tahu cara makan yang betul untuk kesan yang optimum.

4. Vitamin tidak boleh makan serentak dengan ubat doktor. Ubat doktor akan membuatkan badan kita imun dan ini menghalang penyerapan vitamin dengan baik.

5.  Ibu menyusu yang mengharapkan peningkatan susu tetapi tidak mengepam mahupun tidak menyusukan anak secara langsung. Vitamin bantu penghasilan susu dengan lebih efesien dengan jadual pam atau penyusuan langsung yang kerap. Makan vitamin tetapi tidak pam maka tiada kesan apa-apa pada penyusuan.

credit




Wednesday, January 11, 2012

Susu Makin Sikit..Macam Mana Nak Banyakkan Susu?

Assalammualaikum mommies..dah lama tak berceloteh berkaitan dengan penyusuan dan supplement kan. Entahlah senjak akhir - akhir ni mood ke laut, tu yang bersawang blog MamaQaireen ni..atau pun, mungkin juga mama dah kena pergi bercuti di tepi pantai kot??..heheee.
Ok..Berbalik semula kepada tajuk kita. "macam mana nak banyakkan susu?"
Ramai yang mengadu :
“Susu saya makin sikit. Macam mana saya nak banyakkan balik susu saya? Saya dah pam setiap 3jam sekali di pejabat."
Sebelum kita mencari jawapan untuk memperbanyakan semula susu kita. Kira cari dulu punca - punca yang menyebabkan susu kita kurang. Kenapa dan bagaimana susu kita boleh jadi kurang?

Ada beberapa sebab yang menjadikan susu kita mula kurang atau merudum. Antaranya ialah :
- Haid
- Pengambilan pil perancang (ibu menyusu hanya boleh ambil Noriday sahaja)
- Stress
- Puasa 
- Sakit
- Mengandung
- Kurang minum air masak tetapi kuat minum ais dan berkafin)
- Letih dan kurang tidur
- Anak dah mula menigkat usia (hampir 2 tahun)

Sekiranya senarai di atas memang ada dengan anda, so apa yang perlu anda lakukan?

1) POWER PUMPING
Power pumping adalah salah satu kaedah sangat membantu untuk meningkatkan lagi pengeluaran susu ibu dengan meniru gaya ‘cluster feeder’ di kalangan bayi menyusu. Boleh buat dalam 2 atau 3 kali sehari, InsyaAllah. 
Cara membuat power pumping ialah: (dalam masa 1 jam)
(double pumping)
10 minit pam, 10 minit rehat, 
10 minit pam, 10 minit rehat
(single pumping)
5 minit pam kanan, 5 minit pam kiri, 5 minit rehat
5 minit pam kanan, 5 minit pam kiri, 5 minit rehat

2) KERAPKAN PAM DI WAKTU MALAM
Hormon prolaktin meningkat secara natural pada waktu malam. Jadi anda digalakkan untuk mengepam pada waktu malam agar penghasilan susu dapat dihasilkan dengan lebih banyak.

3) KERAPKAN LAGI SESI MENGEPAM DI PEJABAT / RUMAH
Kalau sebelum ni hanya 2 kali sahaja pam di pejabat, cuba lebihkan menjadi 3 kali pula. Jangan biar susu "tinggal lama" dalam payudara. Ini kerana susu mengandungi FIL – feedback inhibitor of lactation (faktor menghalang penyusuan). 
- Bila payudara dipenuhi susu, FIL akan memperlahankan pengeluaran susu. 
- Bila payudara kosong, FIL berkurangan – penghasilan susu lebih cepat. 
So jangan biar lama - lama atau biar betul - betul bengkak baru nak pam. Kesimpulannya bila payudara kosong, maka lebih cepatlah susu dapat dihasilkan.

4) PAM DENGAN LEBIH LAMA
Kalau biasa pam 10 minit, cuba tambah lagi 10 minit. Mungkin dalam tempoh mengepam yang extra tu boleh dapat letdown berkali-kali. Biar je corong pam tersebut berada di payudara walaupun susu masih belum keluar. Nanti bila "letdown sudah datang" jeng..jeng..banyaklah susu tu akan keluar. 

5) RANSANG PUTING PAYUDARA
Sebelum pam, cuba anda gentel - gentel puting selama 5 minit. Bila susu dah mula nak keluar baru letakkan corong pam. Sambil - sambil tu anda juga boleh mengurut payudara iaitu dengan cara dari dada ke puting, cuba bayangkan anda menolak susu tu keluar.Kadang - kadang minda bawah sedar sangatlah powerful InsyaAllah.

6) AMBIL MAKANAN BERKHASIAT
Untuk membantu bagi meningkatkan lagi penghasilan susu ibu, anda bolehlah mengambil apa - apa milk booster atau galactagogue sebagai conton makanan yang tinggi protin, serat dan kalsium.
Qaireen masa dalam pantang..debab!

Wednesday, January 4, 2012

Checklist: Adakah Anda Perlukan Supplement?

Beri masa 5 minit kepada diri anda....Cuba anda check, adakah anda sering mengalami masalah di bawah?



credit 


1) kurang bertenaga
2) berat badan berlebihan 
3) selalu pening/sakit kepala
4) gusi berdarah
5) mudah bercalar/lebam
6) penghadaman tidak baik
7) sukar untuk bangun tidur
8) mengantuk
9) keinginan yang tinggi terhadap makanan manis
10) gugup/gementar/sedih
11) kekeringan mata
12) kuku berpecah
13) kebas tangan/kaki
14) kekejangan kaki
15) sakit/sengal badan
16) bahu/tangan sukar digerakkan
17) sembelit-saya ni..huuhuh
18) pemakanan yang tinggi kandungan lemak
19) rambut gugur
20) selalu menggunakan pil penahan sakit
21) selsema
22) nafas berbau

Jika anda mengalami salah satu daripada senarai di atas, ini adalah tanda anda kekurangan khasiat di dalam badan. Masalah di atas adalah tanda-tanda biasa disebabkan oleh tabiat pemakanan dan cara hidup yang kurang baik seperti merokok, minum minuman keras dan kurang senaman...



Tuesday, January 3, 2012

Alhamdulillah 6.5oz untuk anak yg dah berusia 1tahun 8bulan.




Assalammualaikum semua. Rasanya dah lebih dari 1 minggu mama tak update blog. Mama agak sibuk dengan urusan di pejabat, pas tu tak tahu kenapa tiba2 mood untuk berceloteh "hilang". Mungkin sebab stress kot!
Hari ni macam biasa, di pejabat mama akan pam sebanyak 3x sehari. Sesi pertama pukul 11.30am tadi.

Bila anak dah nak masuk 1tahun 8bulan ni..hasil tenusu mama tak berapa nak meriah macam setahun yang lalu..tapi tak pe, mama percaya dan yakin bahawa rezeki Qaireen tetap ada..bulan Disembar 2011 susu mama drop sgt2!! Max sekali pam boleh lah dapat dalam 3.5oz..biasa 1.5oz - 2oz je. 

So cuti 3hari baru - baru ni mama ambil keputusan untuk rehatkan badan dan fikiran..mama ajak baba pergi jalan - jalan. Hari Sabtu kami satu family pergi ke Lumut dan hari Ahad mandi manda di Sungai Klah Hot Sping. Semalam pula, satu hari duduk rumah tengok tv. Tak fikir langsung pasal kerja dan business shaklee.

Yang paling penting mama dapat kerapkan penyusuan dengan cara "direct feeding". Ini adalah salah satu cara terbaik untuk meransang lagi pengeluaran susu mama.(mmg letih sbb anak dah besar..bukan nak minum sangat,main je lebih).

Alhamdulillah hari ni pam pukul 11.30am tadi..rezeki Qaireen, mama dpt 6.5oz!! Tambahan pula hari ni mama tengah period!! Bukan senang nak dapat banyak tu bila anak dah mula meningkat umurnya dan pada masa yang sama kita tengah period. Sebab mereka dah kurang isap susu. Mereka hanya nak bermanja sahaja dengan kita.

Apa rahsia mama?? Apa yang mama lakukan?? Yang penting ialah..ibu - ibu kena sabar dan jangan sesekali tamak atau tidak bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi, rezeki yang kita perolehi ni adalah rezeki dari Allah..yg penting jgn sesekali putus asa! Dapat sikit pun tak pe..kumpul2 nanti jadi banyak juga..betul tak??

Ambil vitamin setiap hari supaya kita lebih cergas dan lebih bersemangat..paling bagus ambil Tripple M (set lengkap penyusuan). Macam mana nak mkn?? Jika anda adalah customer mama sila hubungi mama, InsyaAllah mama akan bantu dan bagi jadual untuk anda.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...