Sebenarnya mama masak kuah asam tempoyak ni minggu lepas. Tapi hari ni baru ada masa nak share dengan semua. Senang je..jimat masa dan sedap!
Jangan terliur ye..sabar, lagi beberapa jam je lagi nak berbuka ^_^
Bahan - Bahan :
2 Ekor Ikan Selar
3 Biji Cili Merah (kisar)
3 Ulas Bawang Merah (kisar)
2 Ulas Bawang Putih (kisar)
1 Inci Kunyit Hidup (kisar)
2 Keping Asam Keping
3 Batang Serai (di ketuk)
1/2 Mangkuk Kecil Tempoyak (ramas2 dengan sedikit air..utk elak berketul)
1 Biji Timun Ladang
Garam Cukup Rasa
Cara - Cara :
1. Rebus semua bahan yang dikisar, dan masukkan sekali ikan, serai dan asam keping.
2. Bila dah mendidih masukkan tempoyak dan timun ladang..biar sehingga timun sedikit lembut.
3. Akhir sekali masukkan garam. Siap untuk makan.
Inilah dia makanan tradisi orang PERAK!heheeee..... ^_^
No comments:
Post a Comment