Hari ni saya akan share Resepi Homemade Burger Bakar Sedap dan Mudah. Apa yang bestnye tentang Homemade Burger Bakar ni? Tentunya lebih puas dan kenyang daripada beli di kedai. Untuk makan sendiri, tentunye kita nak makan dengan puas kan? Nak burger yang besar dan tebal kan? Jadi...dari beli dekat kedai, baik kita buat sendiri :)
Actually resepi ni saya ambil dari resepi Zamir Masterchef (kalau tak silap). Tapi saya ada buat penambahan sikit mengikut selera saya..heee.
Tapi serius sedap Resepi Homemade Burger Bakar Sedap dan Mudah ni (perasan puji diri sendiri). Cuba lah try buat..korang pasti puas hati. Anak2 pun dapat makan burger yang lebih berkhasiat. Sebab kita masak sendiri..betul tak? Kalau rajin boleh buat kecil2 macam begedil, untuk memudahkan anak kecil makan. Nak lagi senang, dah siap buat kecil2..letak dalam freezer..so bila2 rasa nak masak, kita boleh masak. Makan dengan nasi pun boleh.
Bahan - Bahan Homemade Burger Bakar (4 orang makan) :
Daging Lembu - 400gm (beli daging kisar Ramli pun boleh)
Serbuk Jintan Putih - 1 sudu kecil
Serbuk Kayu Manis - 1 sudu kecil
Serbuk Lada Hitam - 1 sudu kecil
Bawang Putih - 3 ulas
Garam - Secubit
Serbuk Lada Putih - Secubit (secubit untuk daging, secubit lagi letakkan di kuning telur)
Kuning Telur - 2 biji
Serbuk Roti - 5 sudu besar (warna putih)
4 Keping Chesdale
Salat (potong halus)
Roti Burger
Cara - Cara Homemade Burger Bakar (4 orang makan) :
1) Kisarkan Daging Lembu, Serbuk Lada Putih, Serbuk Jintan Putih, Serbuk Lada Hitam, Serbuk Kayu Manis dan Bawang Putih di dalam pengisar sehingga halus dan serata.
Bawang Putih - 3 ulas
Garam - Secubit
Serbuk Lada Putih - Secubit (secubit untuk daging, secubit lagi letakkan di kuning telur)
Kuning Telur - 2 biji
Serbuk Roti - 5 sudu besar (warna putih)
4 Keping Chesdale
Salat (potong halus)
Roti Burger
Cara - Cara Homemade Burger Bakar (4 orang makan) :
1) Kisarkan Daging Lembu, Serbuk Lada Putih, Serbuk Jintan Putih, Serbuk Lada Hitam, Serbuk Kayu Manis dan Bawang Putih di dalam pengisar sehingga halus dan serata.
2) Ambil Kuning Telur dan Serbuk Lada Putih, gaul sehingga rata.
3) Bentukkan adunan menjadi ‘Patty’ burger, celupkan dengan Kuning Telur dan salutkan bahagian atas dan bawah burger dengan Serbuk Roti.
4) Masak burger selama 6 minit setiap bahagian atau sehingga masak.
5)1 minit sebelum angkat burger, letakkan chesdale dan tutup burger tersebut dengan menutup periuk. Bila cheese sedikit cair baru tutup api.
*P/S : Masak dengan api yang pelan dan jangan terlalu lama. Kalau api kuat nanti isi luar hitam..isi dalam mentah. Kalau masak terlalu lama, daging akan menjadi kering.
Senang je kan? Jom cuma sendiri Resepi Homemade Burger Bakar Sedap Dan Mudah ^__^
Pengedar Sah Shaklee Ipoh Perak : Dilla Jalil
NoHP : 017-5657552 (WhatsApp / SMS)
COD : Medan Gopeng, Ipoh Perak
*P/S : Masak dengan api yang pelan dan jangan terlalu lama. Kalau api kuat nanti isi luar hitam..isi dalam mentah. Kalau masak terlalu lama, daging akan menjadi kering.
Senang je kan? Jom cuma sendiri Resepi Homemade Burger Bakar Sedap Dan Mudah ^__^
Pengedar Sah Shaklee Ipoh Perak : Dilla Jalil
NoHP : 017-5657552 (WhatsApp / SMS)
COD : Medan Gopeng, Ipoh Perak
Wah.. Nampak sedap, lg pun makanan fast food ni x elok sngt bagi ank2 sndiri makan kn....hehe
ReplyDeleteni msak gune api ke bara?
ReplyDeleteni msak gune api ke bara?
ReplyDelete