MamaQaireen Shoppe

Search This Blog

Friday, October 17, 2014

Bila Anak Demam dan Bapa Demam, Ibu Pula?

Ibu dan bapa mana yang tak risau kalau anak demam betul tak? Ok kisah seharian hari ni..tapi bermula dari semalam 15hb Oktober (sekarang dah 2am 17hb). Lepas ambil Qaireen dari school, saya bawa anak2 pergi ke JJ. Nak beli barang sikit..barang - barang dekat rumah banyak dah habis. So dah alang2 keluar, kami pun pergilah lunch. Masa lunch tu Qaireen memang tak aktif macam biasa. Dia kata penat, so saya suruh dia tidur jelah dekat stroller (tak larat woooo nak dukung dia)



Nak dipendekkan cerita, rupa2nya Qaireen demam. Sampai je dekat rumah check suhu badan dah 39.5. Qaireen ni kalau demam mmg selalu tinggi. Mungkin bakteria yang menyerang dia jenis super dooper kuat kot. So antibodi pun kenalah naikkan suhu sampai macam tu punye tinggi..sebab nak lawan kan? Sebab dah tinggi sangat saya pun bagilah ubat demam. Sebelum makan ubat demam bagi dia fresh milk + Mealshake Shaklee (boleh klik disini) Pastu dia pun tidur sampai ke petang.

Bila baba Qaireen balik, check suhu makin naik pula..dah sampai 40.1....apa lagi..melompatah kami. Tepaksa juga ambil ubat ponggong tu. Pastu terus mandikan dia dan basahkan kepala dia dengan ais. Alhamdulillah pelan2 suhu turun..sehingga 38.8..

Yang bestnye..malam tu saya punyelah sakit kepala. So baba Qaireen yang jaga anak2. Sampailah dia pun terkena tempias anak. Subuh tadi 16hb Oktober..tiba2 pula Qaireen cirit. (cirit pulakkkk kann?) Seharian dalam 4x juga.

Qaireen tak bagi mama ambil gambar dia, dia tak nak makan Vitamin C doktor bagi..
katenye tak sedap..Chew Vitamin C Shaklee nak pulak makan..sekali 2 biji masuk dalam mulut.

Petang lepas baba Qaireen balik kerja, kami pun siap2lah untuk ke klinik. Tapi dsebabkan baba demam,  kami pun keluar rumah lepas Maghrib. Baba Qaireen tak larat sangat nak drive. Sian baba. Tapi baba Qaireen ni "degil" suruh makan ubat tak nak..last2 dia ambil 1 sachet Nutriferon (klik disini) dengan 2 biji Garlic (klik disini). Oklah, dah jual Shaklee mestilah ambil Shaklee kan?? ;)

Sekarang ni dekat rumah..Hasya Alhmadulillah sihat..mama Qaireen pula dah mula rasa macam ting tonggggg..hahahaha...macam ni lah kalau anak demam, nak pula sekarang ni Qaireen siap sakit perut dengan cirit lagi. Biasanya Mama dengan baba mesti akan demam sekali. Tapi selalunye jadi orang yang terakhir dekat dalam rumah lah..hehee. Tapi kalau boleh tak nak lah demam sekali. Segala suplemen saya dah ambil. Orang cakap mencegah lebih baik daripada mengubati. Tapi kalau dah sakit..kenalah ambil ubat..nanti lain pula jadinya.

Tapi dalam dok ting tong ni..masih sempat update blog, kekekeke..actually tengah tunggu kul 2.30am ni. Nak bagi Qaireen makan ubat. So dari tak buat apa, baik update.

Esok pagi nak bagi Qaireen minum Nutriferon. Nasib dia suka dengan Nutriferon ni. Ubat teh katenye...hehee.

Harap2 mereka berdua cepat sembuh, hari Sabtu ada kenduri akad nikah di Kedah..alahaiiii....susah hati tau..hukhuk..

Klah..itu saje coretan subuh ni..bila anak demam dan bapa demam.

Bai....  ^_^


Pengedar Sah Shaklee Ipoh Perak : Dilla Jalil (Shaklee ID 852451)
017 – 5657552 (whatsapp /sms)
admin@mamaqaireen.com (e-mail)
mamaqaireen.com (blog shaklee)
COD : KFC Medan Gopeng

5 comments:

  1. alahaii kesian qaireen demam pulak.. semoga cepat sembuh qaireen.. :)

    ReplyDelete
  2. tulah, rasanye sebab terkena hujan..cirit yg kesian tu..dia sorang je kena..

    ReplyDelete
  3. aunty mieja doakan moga qaireen cepat sihat...

    ReplyDelete
  4. Bab anak demam ni memang susah hati kan.

    ReplyDelete
  5. AMIIZAA : TQ aunty Amiizaa ;)

    Atifah Radzi : tulah..memang tak boleh tido malam tau.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...